مقدمه ای بر تعمیر منبع تغذیه تلویزیون های lcd،led،plasma

با سلام خدمت همه دوستان گل ،طبق درخواست یکی از دوستان در مورد تعمیرات تلویزیون های lcd و led  ،ما هم جستجو برای پیدا کردن مقالتی در این مورد رو به صورت ناپیوسته و خسته شروع کردیم ،خوب برای شروع کار تعمیر منبع تغذیه سوئیچینگ رو ک قریب به 80% خرابی های مانیتور ها مربوط به این قسمت می شه رو از سایت ایران تی کی تقدیمتون می کنم.

راستی متن یکم بد نوشته شده به من خورده نگیرید ،مشکل نویسنده محترمش بوده.

منبع تغذیه های ال ای دی ال سی دی و پلاسماSwitched-mode power supply 

بدلیل استفاده زیاد از منابع تغذیه سوییچینگ از کلمه SMPS استفاده میکنیم و در متن هر جا از این کلمه استفاده میشود بیانگر منابع پاور یا تغذیه سوییچینگ میباشد.

سعی حقیر این میباشد که بصورت روان و ساده و سلیس و تا اونجاییکه میشه از واژه های فینگل استفاده نشود.

تمامی منابع پاور<تغذیه> که خود به دو دسته تقسیم میشوند به دو صورت میباشند خطی و سوییچینگ که در منابع خطی و اتلاف انرژی و سرعت پاسخدهیResponse Time بدلیل قطع و کار ترانزیستورها استفاده از این منابع منسوخ و خارج از بحث ما خواهد بود و اما برای ترانزیستور تریستور و ترایاک و این قبیل نیمه هادیها که حتی شامل CAPACITI خازن نیز میشود سه حالت یا MODE تعریف و دیفالت شده 1کار 2 اشباع و 3 قطع 1ACTIV2MED3 DIS و اما در SMPSکه مورد نظر ماست از IN یا ورودی شروع خواهیم کرد خوب شرکتهای تولید کننده برای هر تی وی یک استاندارد که شامل ولت امپر و هرتز میباشد تعریف میکنند و در ورودی با ولتاژ 220 AC یا همون ولتاژ متناوب سرو کار داریم که در بدو ورود شامل دو سیم میباشد که یک سر ان به فیوز و سر دیگر بطور کلی از یک FILTERیا شایدم دو FILTERچک مانند وارد میشود و غایت و بعد از ان به طور یقین وارد پل دیود که خود از چهار دیود تشکیل شده میرسد و معمولا روی پل که چهار پایه دارد دو سر ان به علامت اختصاری ای باکلاه که همون ورودی متناوب است میرسد و از دو سوی دیگر پل یه _و یک+ خارج میشود از اینجا با ولتاژ DC یا مستقیم کار داریم احتمال وجود سلف رو جهت حذف اعوجاج و نویز در مسیر منفی و مثبت نیز میرود تو بعضی منابع خوب خروجی یاOUT ما صد در صد بخاطر *****ینگ<صافی> به خازن اصلی که مشخصه اون بزرگترین خازن خواهد بود میرود تا اینجا تموم اساتید و دوستان کاملا بهتر میدونند ولی از اینجا به بعد به باز کردن موضوع خواهیم پرداخت و عناصر HOT و COLD و اما در جایی که در منابع خط چین بکار رفته و پل و بزرگترین خازن هست رو HOT مینامیم که بدون محافظ بود و خطر برق گرفتگی نیز میباشد و در نقطه مقابل قسمت سرد یاCOLD خوب در پارت HOT که خود به دو صورت میباشد مورد بحث ماست 1 شیت مجتمع و 2 OP به معنایه منبع تکی در قسمت یک که شامل بعضی از برندهای تی وی است علاوه بر منبع تغذیه برد اینورتر نیز میباشد و در OP فقط خوده تغذیه است بنابر این ولتاژ رو دو سر خازن بزرگ هست و حتما ولتاژ نامی خازن بیش از چهارصد هست ولی مسیر و کاراییشو بهش خواهیم پرداخت خوب یک مثال قلب انسان وظیفش پمپاژ خون میباشد و سوال ایا نوک انگشت دست و یا پا یا سر همه یه قسمت یا واحد خون مشخص میخان قطعا نه پس کار قلب همون رگلاتورها و تنظیم و شدت فشار خون تو رگ رو میرسونه و در منابع تغذیه ما به یک ترانس برمیخوریم که مشخصش بزرگ بودنشه و اینجاست که ولتاژ به اون پراپ>تزریق> میشه یا وارد این ترانس رو ترانس عادی مثل اداپتور نمیبینیم اداپتور ورودیش ولتاژ ACیا متناوبه بهش همون ترانس میگیم ولی ترانس مورد نظر ما ورودیش از همون پل خواهد بود و به اون ترانس چاپر میگیم ولی درسته ورودی مستقیمو DC هست ولی خروج که اون بصورت AC و در قسمت COLD خواهد بود و اما عناصر یوز شده در قسمت HOT میتونه ترانزیستور چه معمولی و چه موسفت باشه که بیشتر موسفت هست و اما اینجا با سه حالت مواجه میشیم کار که تی وی کار میکنه دیس که کلا قطعه و اشباع که معمولا استندبای هست حالا بسته به نوع برند با مقاومتهای اس ام دی یا شایدم بزرگتر برخورد داریم که ولتاژ درایور همون راه اندازو چه به چاپر و چه ترانزیستور میرسونند و توان و میزان ولتاژ تی وی اینجا ساخته و تعریف میشه بطور مثال اگر شما بریت یا نور تی وی و صدایه اونو تا ته زیاد کنید ایا بازمانی که صدا کم و نور کمتره میزان ولتاژ یکیه قطعا نه و اما اپتو کوپلر که تو تموم منابع SMPS بکار رفته و دو سرش در قسمت HOT ودو سره دیگه COLDهست ssdfs


شماتیک یک اپتوکوپلر که فرستندۀ آن یک ال‌ای‌دی و گیرندۀ آن یک فوتوترانزیستور است وروند کار این قطعه به این صورته که وقتی اون ال ای دی رو پایه یک و دو هنگام ورود ولتاژ و سیگنال روشن و اونطرف ایزوله شده < یعنی کاملا از هم جدا> که رو پایه 3و 4 میبینید وقتی این فتو ترانزیستور نور روی بیسش تابیده بشه پایه کلکتور به امیتر وصل خواهد شد پس طریقه تستشم میتونید حدس که یک سرش مثل کلید و سر دیگه مثله یک دیود از یک طرف به قول خودمون با اهمتر باید راه و در جهت مع*** نباید راه بده و بایاس مع*** و بایاس مستقیم هم نقش جالبی خواهد داشت معمولا از یه دیود زینر جهت مراقبت در این بخش استفاده میشه در اخر از هیت سینگها یا همون گرماگیرها هم میدونیم که استفاده میشه مثلا رو ترانزیستور تغذیه بسته تا گرما رو بگیره و اما نکته قابل تامل اینه که بهش فرامین میکرو یا GM میگیم که خود در بحث ترانزیستورها چه در تغذیه و چه ترانزیستورههای موسفت و تریستورها به هفت طبقه تقسیم میشن که تو تی وی فقط با دو مدلش کار داریم خطی و اجباری که در اینده بهشون میپردازیم در مورد روشن شدن ترانزیستور و استانه تحریکش و همون راه انداز یا درایورش و در مورد خاموش کردنش که بهش کموتاسیون میگیم در مبحث بعدی که عیب یابی کامل و بسیار روان SMPS هست نیز میپردازیم.1

 

از سال 87 برنامه نویسی وب رو شروع کردم ، هنوز دوسش دارم و دنبالش می کنم،کار طراحی وب و میشه گفت : بیشتر فارسی کردن قالب ها و استفاده از css3 و jquery خیلی لذت می برم ،از سال 92 هم طبق پیشینه ای که به الکترونیک داشتم به صورت تخصصی تعمیرات الکترونیک (لپ تاپ ،کامپیوتر و بردهای تبلت) رو شروع کردم .در این مدت موفق شدم کتاب کاملترین مرجع تخصصی تعمیرات کامپیوترو لپ تاپ رو بنویسم.امیدوارم روزی برسه که هر جوونی دنبال علاقش بره و با علاقش زندگی کنه و برای پیشرفت کشورش تلاش کنه.

Share This:

89 comments on “مقدمه ای بر تعمیر منبع تغذیه تلویزیون های lcd،led،plasmaAdd yours →

  1. سلام یه مانیتور آوردن بک لایت نداره خازن باد کرده داشت عوض کردم به نظرتون ممکنه مشکل کجاش باشه چون تصویر داره اما بک لایت نداره

  2. آقا میثم سلام
    اول تشکر از زحماتت، دوم تسلیت ایام عزاداری حضرت اباعبدالله ع
    یه مونیتور LCD برند AOC مدل ‌2236SWA برام آوردن که منبع تغذیه اش مشکل داره. SMPS اون از نوع “شیت مجتمع هست”. متاسفانه مشتری مهندسی شدیدی روش انجام داده!
    تو بخش hot علاوه بر تعدادی خازن، دیود و مقاومت که سوخته، ماسفت و آی سی کنترلر pwm هم ترکیده و البته فیوز ۴ آمپر ورودی هم سوخته بود. تو بخش cold هم دو تا ماسفت ۴۶۲۰ ترکیده بود.
    قطعات خراب رو تعویض کردم. اما بجای ماسفت های AO4620 که تو بازار نبود، ao4614 که کمی ضعیفتره استفاده کردم. همچنین بجای ماسفت STP10NK80ZFP با پکیج TP-220FP هم مجبور شدم از STP10NK80Z با پکیج TO-220 معمولی استفاده کنم. چون پکیج TO-220 ایزوله نیست، اجبارا ارتباط مس اطراف هیتسینگ رو از روی برد با منفی خازن بزرگ قطع کرد تا درین با سورس (منفی ۲۲۰ ولت) شورت نشه. اما به محض ارتباط با ۲۲۰ ولت، ماسفت، آی سی کنترلر pwm و تعدادی مقاومت اهم پایین اطراف ماسفت و آی سی کنترلر بعلاوه  فیوز ۴ امپر ورودی سوخت.
    حسابی پکر شدم. دوباره مدار رو چک کردم که متوجه شدم مشتریِ پدر صلواتی، دیود پل رو برعکس کرده! یعنی مثبت و منفی مدار معکوس شده! مشکل رو حل کردم بعد از چک ظرفیت خازن ها و تعویض قطعات خراب، با اطمینان منبع رو به ۲۲۰ ولت متصل کردم.
    اما بازم قصه تکرار شد و مثل سری قبل، ماسفت و آی سی pwm و تعدادی مقاومت اهم پایین و همچنین فیوز ورودی سوخت. راستش دیگه کلافه شدم. لطفا راهنمایی کن. مشکل از چی میتونه باشه؟

    1. جالب اینجا هست که بررسی های جدید متوجه شدم حتی اپتیکوپلر PC123 بین ۲ بخش کرم و سرد، و ولتاژ رفرنس TL431ACLP و یا ماسفت RK7002 هم تو بخش Cold سوختن.

      1. آقا میثم سلام
        میدونم مشغله ات زیاده، اما امکان داره راجع به کارکرد اوپتوکوپلر تو مدار تغذیه توضیح بدید. و اگر مثل منبع تغذیه در اختیار من، بخش امیتر و کلکتور اون شورت بشه، اتفاقی که ممکنه تو مدار بیفته چی هست؟

        1. سلام احمد
          کلا اوپتوکوپلر وظیفه اش ایزوله نگه داشتن بخش ac از dc هست و فقط یک لاین دستور رو از بخش dc مدار به قسمت ac می فرسته همون دستوری که از سمت آی سی درآیور می یاد
          ولی اتصالی امیتر و کلکتور فقط ترانزیستورهای تشدید و فیوز ها رو می سوزونه و نه بخش دوم مدار رو

          1. سلام مجدد
            اتفاقا با تعویض اوپتوکوپلر (در کنار قطعاتی که تو بخش ac سوخته بود) مشکل حل شد.
            با توجه به صحبتهای شما فارغ از مشکلات بخش dc که رفع کردم، تنها علتی که باعث شد در آخرین تعویض قطعات، علی رغم اطمینانی که از صحت کار داشتم، بازم ماسفت، و آی سی کنترلر و البته فیوز ورودی و مقاومت های اطراف ماسفت مجددا بسوزه، خرابی اوپتوکوپلر (شورت شدن پایه امیتر و کلکتور) بوده، درسته؟
            موضوع از این جهت برام مهمه، که علت رکب خوردن از مشتری رو بفهمم و در آینده روی اوپتوکوپلر هم حساس باشم. هرچند در تعمیر متعدد پاورها، تا حالا به سوختن اوپتوکوپلر بر نخورده بودم.

  3. درود بر شما
    ولی مهندس قبلا این کارو انجام دادم ولی متاسفانه نتیجه ای نداشت.
    احتمال میدید ایراد از ترانزیستور K3115 یا ترانس SMPS

  4. سلام,وقت بخیر مهندس
    من یک ال ای دی 24 صنام دارم ک تصویرش میپره,یعتی بک لایت نداره چون صدا کامله و تصویر خیلی کم نور دیده میشه.
    چند ساعتی ک خاموش باشه دوباره بک لایت میاد ولی کافیه خاموشش بکنی,دوباره تکرار میشه.
    ایرادش اینه ک تغذیه ورودی بک ل قطع میشه و وقتی با نوک پیچ گشتی ب بعضی از پایه های مدار کولد میزنی بمدت 1ثانیه ولتاژ مادو قطع میشه.
    سپاسگذار میشم راهنماییم کنید.

  5. سلام وقت به خیر
    من یه تلویزیون ایکس ویژن دارم هنگام روشن کردن بالا و پایین تصویر تاریک شده ولی خاموش نشده کاملا، فقط وسط تصویرم کانلا روشنه
    اینم بگم هنگام روشن گردن اواش یه لحظه کل تصویر روشن میشه بعو بالا و پایین تصویر تاریک میشه
    حالا این از بک لایته یا چیز دیگه ای؟

    1. سلام مهدی سکارد
      اگر تلویزیون lcd هست که نوار فلورسنت ها سوخته و حتما باید عوض شه واگر led هست هم باید نوار ها اصلاح بشه یا عوض
      در کل توی بکلایت اتصال کوتاه و خرابی دارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اگر ربات نیستی جواب بده: *