افراد زيادي كه با كامپيوتر سر وكار دارند دو اصطلاح BIOS )كه مخفف basic input/output system است) و CMOS )كه مخفف complementary metal oxide semiconductor است)+(که بعمنی یا نیمرسانای اکسید فلزی مکمل(را با هم اشتباه مي گيرند و به يك معنا به كار مي برند. البته اين دو به هم مرتبطند ولي دو جزء مشخص و مجزا از هم هستند كه وجودشان براي كامپيوتر ضروري است. BIOS برنامه اي است كه يك كامپيوتر را استارت مي كند، در حاليكه CMOS جايي است كه برنامه BIOS اطلاعات و جزئيات مورد نيازش از قبيل تاريخ، زمان و تنظيمات سيستم را ذخيره مي كند.
BIOS يك برنامه كوچك است كه كنترل سيستم را از زمانيكه كامپيوتر روشن مي شود تا زمانيكه سيستم عامل كنترل را بدست مي گيرد در اختيار دارد BIOS . يك Firm ware)برنامه اي كه در حافظه فقط خواندني ROM قرار دارد) است.
CMOS يك نوع تكنولوژي از حافظه است كه مي تواند تنظيمات مورد نيازش را براي راه اندازي كامپيوتر در خود ذخيره كند. و در صورت نياز كاربر مي تواند اطلاعات يا تنظيماتي را اصلاح كند.
bios كامپيوتر قطعاتي مانند فلاپي ديسك درايو و هارد ديسك و سرعت كلاك سخت افزاري را كنترل و راه اندازي مي كند.اما پارامترهاي خاصي براي راه اندازي كامپيوتر مورد نياز است كه بايد در جايي ذخيره و نگهداري شود. اينجا همان حافظه CMOS است و برنامه BIOS هر بار براي انجام وظايف خود از اين اطلاعات استفاده مي كند. بنابراين مشاهده مي كنيد كه اين دو به هم مرتبطند ولي دو واحد جداگانه هستند.
حالا یکم جدی تر ……….
تفاوت بین BIOS و CMOS و ROM در چیست؟
اول از همه این رو بگم که هر کدوم از کلمات بالا اختصار شده هستن و خود کلمه ای مستقل نیستن ،اگر چه در بین افراد BIOS و CMOS رو اشتباها یک چیز در نظر می گیرن ولی این چنین نیست
BIOS : Basic Inpot Outpot System
CMOS: Complementary Metal-Oxide-Semiconductor
ROM: Read Only Memory
Biosالبته این کلمه به قد و قوارش نگاه نکنید ،چون حتی تا چندی پیش من هم در موردش اطلاعات دقیقی نداشتم و باز اطلاعاتم در این باره فک نکنم کامل باشه ،بایوس در حقیقت به میان افزاری (Firmware ) گفته می شود که اطلاعات لازم برای Hardware Boot نیاز دارد رو دسته بندی می کنه و درون خودش قرار میده،( با این میان افزار کار های جالبی می شه انجام میشه)البته بایس مختص کامپیوتر نیست، در موبایل در بعضی از MP3 پلیر ها و بسیاری از چیزای دیگه کار برد دارهاولین خاصیت بایس ها تنظیمات مربوط به سخت افزار هست
:1- اگر شما از چندین هارد دیسک استفاده می کنید می تونید به راحتی هر هارد دیسکی که مایل هستید رو در حالت Master قرار دهید و همچنین برای Optical Drive ها هم صادق هست (لازم به ذکر هست که نرم افزار بایس با حرفه ای تر شدن مادر بورد ها در حال ارتقاع می باشد.)
2- خاصیت بسیار دلنشین برای اورکلاکر ها این هستش که در بایس می توان ولتاژ هارو دست کاری کرد تا بتوان به فرکانس های بالاتری دست پیدا کرد (بستگی به جدید یا قدیم بودن بایس داره)
3- با استفاده از نرم افزار بایس می توان برنامه نویسی کرد! (در این مورد هنوز اطلاعات کافی ندارم)
Cmosسیماس حافظه ای هست که برنامه BIOS در آن قرار دارد.یعنی سیماس حافظه ی قرار گیری بایس هست، این حافظه معمولا روی اونها ذکر میشه که بایس استفاده شده از کدام شرکت هست، والبته یک چیپ هست به صورت سخت افزاری روی بورد هستcmos یک نوع ترانزیستور از نوع ماسفت (mosfet) است که از ترکیب دو ترانزیستور نوع (Negative Metal Oxide Semiconductor) nmos و(Positive Metal Oxide Semiconductor) pmosساخته می شود . اگر به ترجمه اش هم نگاه کنیم معنی مکمل-فلز-اکسید-نیمه هادی تشکیل شده است.فلز آن به خاطر نحوه ساخت اولیه ی لاین نوع ترانزیستور بوده است و در حال حاضر از فلز استفاده نمی شود. اکسید هم همان si2 است که عایقی بین نیمه هادی(Semiconductor) و گیت(Gate) است. در واقع ترانزیستور های نوع فت قدیمیترین ترازیستورها هستند.اما در ابتدا به دلیل عدم کاریشان جای آنها را ترانزیتورهایBJT (bipolar junction transistor) را می گیرد. ولی دوباره به مرور زمان ترنزیستورهای نوع FET (Field Effect Transistor) غالب می شود.
6 comments on “نکاتی پیرامون CMOS و bios”Add yours →